12.04.2021r.

13.04.2021r.

14.03.2021r.

15.04.2021r.

16.04.2021r.

PONIEDZIAŁEK

WTOREK

ŚRODA

CZWARTEK

PIĄTEK

ŚNIADANIE

 Kanapka z żółtym serem, pomidor, papryka żółta *(1,7) Herbata z cytryną i cukrem trzcinowym Kawa zbożowa ,,Inka” na mleku *(1,7)Kanapka z szynką wieprzową, ogórek kiszony, papryka czerwona *(1,6,7) Herbata rumianek (napar bez cukru)Chleb pełnoziarnisty z wędliną z cielęciny, rzodkiewka, ogórek zielony *(1,6,7) Kakao *(7) Herbata hibiskusChleb słonecznikowy, jajko, twarożek, rzodkiewka, pomidor *(1,3,7) Herbata z imbirem Kawa zbożowa ,,Inka” na mleku” *(1,7)

II ŚNIADANIE

 Mus owocowy z jogurtem naturalnym i miksowanymi truskawkami z dodatkiem miodu wielokwiatowego *(7,10)Gruszka Herbata z cytryna i imbiremJogurt naturalny z miksowaną truskawką i bananem *(7) Herbata malinowaJabłko Herbata z miodem i cytryną

OBIAD, II DANIE

 Zupa jarzynowa z ziemniakami, kalafiorem, fasolką szparagową z natką zielonej pietruszki Placki ziemniaczane z kleksem jogurtu naturalnego *(1,3,7,9) Sok wyciskany ze świeżych owoców (pomarańcza i grejpfrut)Zupa ogórkowa z ziemniakami posypana świeżym koperkiem *(7,9) Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną niepaloną, parowana marchewka mini *(1,7,9) Lemoniada ze świeżej mięty i cytrynyZupa brokułowa z ziemniakami i warzywami w paski*(1,3,7,9) Parowane polędwiczki z ziemniakami, sałata ze śmietaną *(7,9) Kompot wiśniowyRosół z makaronem z jaj przepiórczych, posypany natką pietruszki *(9) Pierogi leniwe z masłem i dodatkiem cukru wanilinowego *(1,3,7) Melon Kompot truskawkowy

PODWIECZOREK

 Płatki owsiane na mleku z rodzynkami Banan Herbata rumianekManna na mleku z musem z miksowanych jagód *(1,7)Ciastka owsiane Herbata koperkowa (napar bez cukru)Sałatka jarzynowa z jajkiem i zielonym groszkiem Chleb razowy Kiwi Herbata malinowaKanapka z pastą z dorsza i ogórkiem kiszonym *(1,3,4,7) Pomarańcza Herbata melisa

 

LISTA NAJWAŻNIEJSZYCH ALERGENÓW POKARMOWYCH  - oznaczone w jadłospisie np.  *(1,6,7)

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

Naszym dietetykiem jest mgr  Katarzyna Markuszewska. W każdy poniedziałek na tablicy informacyjnej przy wejściu głównym zamieszczamy jadłospis na dany tydzień. 

Jadłospis spełniający normy norm żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia, im. Prof. dra med. Aleksandra Szczygła, zgodnie z art.  22 Ustawy z dnia  4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. z 2020 r. poz. 326), uwzględnia  również sugestie Państwa oraz opiekunów. 

Dostawy żywności odbywają się w naszej placówce codziennie lub co drugi dzień, tak aby produkty służące do przygotowania posiłków dla Państwa dzieci były zawsze świeże. Panie kucharki dokładają wszelkich starań aby dzieci jadły zdrowo i smacznie. 

Dzień naszych podopiecznych zorganizowany jest według ich indywidualnych potrzeb oraz określonego rytmu. Dzięki temu chcemy zapewnić im poczucie bezpieczeństwa stwarzając warunki zbliżone do domowych. Codzienny plan uwzględnia m. in: posiłki, zabiegi pielęgnacyjne i higieniczne, drzemki, zabawy edukacyjne, manipulacyjne, zabawy wspierające rozwój ruchowy, w tym naukę raczkowania i chodzenia (dla naszych najmłodszych wychowanków). 

Ramowy rozkład dnia w Miejskim Żłobku w Wieluniu

6:30 - 8:00Przyjmowanie dzieci do żłobka:
  • zabawy swobodne według zainteresowań dzieci,
  • zabawy w kącikach zainteresowań
  • zabawy integracyjne, ruchowe, ze śpiewem,
  • indywidualne zabawy edukacyjne z opiekunami,
  • możliwość konsultacji rodziców z opiekunami.
8:00 - 8:30Przygotowanie do śniadania - czynności higieniczne i pielęgnacyjne, wdrażanie elementów higieny osobistej, kształtowanie umiejętności samoobsługowych.
8:30 - 9:00Śniadanie - karmienie i pomoc podczas spożywania posiłku, rozwijanie umiejętności samodzielnego i estetycznego spożywania posiłku.
9:00 - 9:15Czynności higieniczne po śniadaniu, doskonalenie umiejętności samoobsługowych.
9:15 - 10:00Realizacja zadań wychowawczo – edukacyjnych poprzez zajęcia zorganizowane z całą grupą:
  • zajęcia stymulujące rozwój psychoruchowy dziecka,
  • zabawy ruchowe koordynujące całe ciało dziecka, doskonalące zmysł równowagi,
  • zabawy plastyczne, tematyczne, konstrukcyjne
  • zabawy z elementami muzykoterapii,
  • zabawy logopedyczne, wspomagające rozwój mowy,
  • zabawy manipulacyjne i paluszkowe,
  • zabawy parateatralne.
10:00 – 10:15 Drugie śniadanie
10:15 - 11:00Zabawy ruchowe na świeżym powietrzu (w razie niepogody w sali zabaw ruchowych):
  • spacery, zabawy swobodne na werandzie lub placu zabaw,
  • stymulowanie aktywności pozwalającej na odkrywanie, kreatywność, rozwijanie zainteresowań,
  • rozwijanie świadomości zalet ruchu na świeżym powietrzu.
11:00 - 11:15Przygotowanie do obiadu:
  • czynności higieniczne i pielęgnacyjne,
  • wdrażanie elementów higieny osobistej
11:15 - 11:45Obiad - wdrażanie do samodzielnego jedzenia, ćwiczenie posługiwania się sztućcami.
11:45 - 12:00Czynności higieniczne po obiedzie, przygotowanie do poobiedniego odpoczynku.
12:00 - 13:45Czas na sen lub leżakowanie:
  • słuchanie bajek, kołysanek, muzyki relaksacyjnej.
13:45 - 14:00Czynności pielęgnacyjne i higieniczne - trening czystości – nauka korzystania z nocnika i sedesu, wdrażanie elementów higieny osobistej.
14:00 - 14:15Podwieczorek.
14:15 - 14:30Czynności higieniczne po podwieczorku, doskonalenie umiejętności samoobsługowych.
14:30 - 16:00Zabawy tematyczne – rozwijające indywidualne zdolności dzieci:
  • zabawy rytmiczne, ruchowe,
  • zabawy manipulacyjne i paluszkowe,
  • zabawy rozwijające spostrzegawczość,
  • zabawy konstrukcyjne,
  • zabawy plastyczne,
  • zabawy wspierające rozwój mowy.
16:00 - 16:30Zabawy swobodne i w kącikach zainteresowań, porządkowanie sali wraz z opiekunami. Rozchodzenie się dzieci do domów. Możliwość indywidualnych konsultacji i rozmów z rodzicami.

 

Pobierz plan dnia:

Rozkład dnia

Żłobek prowadzi działalność przez cały rok szkolny z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 6.30 do 16.30.

Wyprawka dla dziecka w żłobku:

  • ubrania na zmianę - 3-4 komplety – 1 komplet prosimy przynieść do sali pozostałe zostawić w szatni dla dzieci, w szmacianej torbie/worku,
  • skarpetki antypoślizgowe,
  • chusteczki higieniczne suche (w kartonie min. 100szt.), 1 paczka - uzupełniane w miarę zużywania,
  • pieluszki jednorazowe – 1 paczka – uzupełniane w miarę zużywania (jeśli dziecko potrzebuje),
  • krem na odparzenia lub inny, jeśli dziecko korzysta,
  • chusteczki nawilżane – 2 paczki – uzupełniane w miarę zużywania,
  • smoczek z zatyczką i zawieszką (jeśli dziecko potrzebuje),
  • odpowiednie obuwie i odzież na spacer (prosimy zostawić w szatni dla dzieci),
  • w okresie letnim nakrycie głowy,
  • woreczki lub reklamówki foliowe na brudne rzeczy, które każdorazowo będą przekazywane rodzicom do prania – 1 paczka.

Wszystkie rzeczy powinny być podpisane imieniem i nazwiskiem dziecka. Ubranka proszę podpisać na metce.

Pieluszki, kremy, chusteczki nawilżane będą umieszczone w półce indywidualnej i stosowane tylko dla danego dziecka, aby uniknąć podrażnień czy alergii.

W żłobku nie podajemy żadnych lekarstw.

Zachęcamy, aby dzieci chodziły bez kapci.

Pobierz wersje do druku: