9 lutego we wszystkich grupach wiekowych obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Tuż po śniadaniu sale żłobkowe zamieniły się w prawdziwe włoskie pizzerie, a dzieci w kucharzy.
Na zajęciach żłobkowicze mieli okazję przymierzyć fartuszki, założyć czapki kucharskie, a przede wszystkim zobaczyć, jak powstaje kultowy włoski placek i jakich składników potrzeba, aby go przygotować. Dzieci tego dnia świetnie się bawiły. Tworzyły kolorowe papierowe pizze, które wkładały do pieca zrobionego specjalnie na tę okazję przez ciocie. Układały też “pizzowe” puzzle, tańczyły do piosenek z pizzą w roli głównej. W trakcie zajęć plastycznych tworzyły kolorowe, smakowicie wyglądające placki, używając do tego przeróżnych materiałów.
Kulminacyjnym punktem tego dnia było oczywiście zrobienie prawdziwej pizzy,
z ciasta przygotowanego przez nasze Panie kucharki. Malutkie, zwinne rączki z ogromnym zaangażowaniem umieszczały na drożdżowym cieście składniki takie jak wędlinka, serek czy papryka. To zadanie rozbudziło nie tylko kreatywność naszych podopiecznych, ale też apetyt i do tego przyniosło mnóstwo radości.
Własnoręcznie zrobione pizze maluszki skosztowały na podwieczorek. Wyszły po prostu “palce lizać”. To był niezwykle smakowity dzień. Zapraszamy na fotorelację.